Chcą odwołania dr Pawła Grzesiowskiego ze stanowiska szefa GIS. Jest petycja

fot. GIS/Facebook

Grupa obywateli oraz organizacje społeczne wystosowały petycję do szefowej resortu zdrowia Izabeli Leszczyny, w której domagają się odwołania dr Pawła Grzesiowskiego ze stanowiska Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS). Argumentują swoje żądania licznymi kontrowersjami związanymi z działalnością i wypowiedziami dra Grzesiowskiego, które według nich budzą wątpliwości co do jego kompetencji i bezstronności.

Petycję podpisało już ponad 10 tys. osób – PETYCJA

Autorzy petycji zarzucają dr Grzesiowskiemu szerzenie niepotwierdzonych, apokaliptycznych prognoz dotyczących pandemii COVID-19. Jako przykład podają jego wypowiedź z lutego 2022 roku, gdzie prognozował miliony zgonów w Polsce z powodu pandemii. W rzeczywistości, prognozy te nie sprawdziły się, a restrykcje sanitarne wkrótce potem zostały odwołane. W opinii autorów petycji, takie wypowiedzi podważają zdolność dra Grzesiowskiego do trafnej oceny sytuacji epidemiologicznej i odpowiedniego reagowania na nią.

Powiązania z przemysłem farmaceutycznym

Kolejnym zarzutem jest domniemane powiązanie dra Grzesiowskiego z wielkimi koncernami farmaceutycznymi. Petycja wskazuje na honoraria, które Grzesiowski otrzymywał za wykłady i warsztaty od różnych firm farmaceutycznych, co według autorów budzi wątpliwości co do jego bezstronności.

Popieranie polityki przymusowych szczepień

Dr Grzesiowski jest również krytykowany za popieranie przymusowych szczepień przeciwko COVID-19 dla określonych grup zawodowych oraz wprowadzenie tzw. „zielonych certyfikatów” dla osób zaszczepionych i ozdrowieńców. Proponowane przez niego środki wywołały skandal oraz spotkały się z ostrą krytyką społeczną, budząc wątpliwości etyczne i prawne.

Brak umiejętności zarządzania zdrowiem publicznym?

Petycja wskazuje na brak umiejętności dra Grzesiowskiego w skutecznym zarządzaniu zdrowiem publicznym. Autorzy podnoszą, że jego prognozy i działania podczas pandemii były niezgodne z rzeczywistością, co podważyło zaufanie publiczne do służby zdrowia. Wskazują również na jego podatność na fałszywe informacje, co może mieć katastrofalne konsekwencje dla zdrowia publicznego.

Według autorów petycji, dr Grzesiowski używał języka apokaliptycznego, co prowadziło do strachu i paniki w społeczeństwie. W ich opinii, takie podejście nie jest zgodne z zasadami rzetelnej komunikacji w dziedzinie zdrowia publicznego. W związku z tym, uważają, że dr Grzesiowski nie jest w stanie zdobyć zaufania społeczeństwa, co jest kluczowe dla pełnienia funkcji Głównego Inspektora Sanitarnego.

Podpisane pod petycją organizacje, w tym Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wiedzy o Szczepieniach STOP NOP, Polskie Stowarzyszenie Niezależnych Lekarzy i Naukowców, Fundacja Życie i Rodzina oraz Fundacja Ordo Medicus, oczekują pilnego odwołania dra Pawła Grzesiowskiego z funkcji Głównego Inspektora Sanitarnego. Domagają się również powołania na to stanowisko osoby o nienagannej reputacji, niezależnej od wpływów zewnętrznych i wykazującej najwyższe standardy etyczne oraz zawodowe.

źródło: petycjeonline.com
Oprac. Łukasz Dudek